Ontspannen en ontmoeten in de openbare ruimte

Noorderduin is onderdeel van het gebied Achter de Duinen. In Noorderduin hebben woningen hun voordeur én een sfeervolle serre of gezellige veranda aan de grote, gemeenschappelijke ‘voortuin’. Aan de ene kant geeft die privé ruimte aan de voorzijde van het huis een gevoel van privacy, aan de andere kant worden binnen en buiten zo met elkaar verbonden. Zo maak je in Noorderduin deelt uit van een grotere woonwijk, maar houd je het persoonlijke contact met je buren.

Onderdeel van het grotere geheel

In het grote gebied tussen Monster en Den Haag komen een aantal nieuwbouwbuurten die ieder hun eigen identiteit hebben. Wonen Achter de Duinen betekent dat je één bent met de natuur. Je hebt hier de duinen, het strand, de zee én natuurgebied binnen handbereik. Maar hoe je Achter de Duinen woont, verschilt van in welke buurt je gaat wonen. De architectuur van de verschillende buurten verschilt van statig tot dorps. Ook als je je aangesproken voelt door een eigentijdse architectuur en leefstijl, is jouw thuis Achter de Duinen.

Vier kernwaarden

Vrijheid, onverwachtheid, oorspronkelijkheid en ontmoeten. Dat zijn de 4 kernwoorden die gezamenlijk het karakter van Noorderduin benadrukken. Dat karakter komt ook terug in de ontspannen sfeer die de architect bij deze wijk heeft bedacht. Vrij liggende voetgangerspaden verbinden de hele buurt met de omgeving, en bevorderen de bewegingsvrijheid van voetgangers. Hier is de auto te gast.

In Noorderduin krijg je dezelfde sfeer als in een kustplaats. De architectuur draagt daar flink aan bij, maar ook hoe de wijk is opgezet. Privéterrein en openbaar gebied gaan naadloos in elkaar over tot één landschap. Elke dag voelt als vakantie in deze buurt, waarvandaan je zo het strand opwandelt.

"In Noorderduin draag je samen verantwoordelijkheid voor het gebied"

In Noorderduin voelt elke dag als vakantie. Privéterrein en openbaar gebied gaan er naadloos in elkaar over tot één landschap en het duingebied wordt als het ware de wijk ingetrokken. Hoe dit er uitziet, kan niemand beter vertellen dan een van de betrokken landschapsarchitecten. Een interview met Robert van der Horst, van Lodewijk Baljon landschapsarchitecten. “De woningen botsen tegen het landschap aan; veranda’s en traptreden vormen de overgang van openbaar naar privé.”

Bekijk het interview met Robbert

Wonen in Noorderduin: de kust, veranda’s en beachy kleuren

De wijk Noorderduin ligt op een unieke plek, achter de duinen. Waar je voelt dat de zee in de buurt is en je in en om je eigen huis een echt vakantiegevoel ervaart. Die sfeer komt terug in de architectuur. We spraken met architect Britta van Egmond over dit bijzondere project in Monster. “Het wordt een te gekke wijk met de bijzondere, eigen sfeer van een kustdorpje. De woningen krijgen mooie kappen, veranda’s, gevels van houtlook en beachy kleuren."

Lees het interview met Britta
  Bekijk de woningen
  Bekijk het laatste nieuws