Wonen in Noorderduin: de kust, veranda’s en beachy kleuren

1 juli '21

De wijk Noorderduin ligt op een unieke plek, achter de duinen. Waar je voelt dat de zee in de buurt is en je in en om je eigen huis een echt vakantiegevoel ervaart. Die sfeer komt terug in de architectuur. We spraken met architect Britta van Egmond over dit bijzondere project in Monster. “Het wordt een te gekke wijk met de bijzondere, eigen sfeer van een kustdorpje. De woningen krijgen mooie kappen, veranda’s, gevels van houtlook en beachy kleuren.”

image alt

Geïnspireerd op The Hamptons

De locatie is een absolute meerwaarde van Noorderduin. “Je kunt de zee hier bijna horen”, zegt Britta Van Egmond, architect bij van Egmond, architecten. “Het duinlandschap komt terug in het hele plan en in de architectuur vertalen we dat naar ‘wonen aan de kust’, geïnspireerd op de chiquere architectuur die je in kustplaatsen ziet. Denk aan The Hamptons in Amerika: buitenhuizen die mooi in het landschap liggen, met mooie kappen, veel hout in de gevel en beachy kleuren; kusttinten zoals vergrijst blauw, zandkleuren of donkergrijs.”

Houten gevels, maar onderhoudsarm

Met de zee zo dicht in de buurt, moet ook rekening worden gehouden bij de materiaalkeuze. Meer dan in het binnenland moeten woningen aan de kust bestand zijn tegen bijvoorbeeld zonlicht, wind en de zoute lucht. Van Egmond: “De woningen krijgen de uitstraling van écht hout, maar we gebruiken hiervoor onderhoudsarme, houtlook gevelbekleding. Het materiaal wordt duurzaam geproduceerd – het is dan ook voorzien van een duurzaamheidscertificaat - én gaat lang mee, zonder dat het veel onderhoud vergt.”

image alt

Romantisch én stoer

De kustsfeer waarbij de woningen in Noorderduin passen, kenmerkt zich door een wat romantische architectuur met veel detail, maar is tegelijk ook stoer volgens Van Egmond: “De huizen krijgen bijvoorbeeld stoere, verticale ramen met robuuste kaders van wit hout. Dit steekt af tegen de kleur van de gevels. Verder heeft bijna elk huis een individueel kenmerk; je ziet veranda’s met een schuin of een plat dak, hoekveranda’s, gevelaccenten zoals kopgeveltjes of opvallende gootklossen langs de goot, de ene gevel is gekeimd, de andere van baksteen…. Bijna geen een woning is identiek aan een andere.”

Binnen en buiten verbonden

Naast aandacht voor details, speelt de verbondenheid met de openbare groenzone een belangrijke rol bij de indeling van de woningen. “De woningen zijn ‘opgetild’ ten opzichte van het landschap, dat als een golvende groenzone voor de huizen langs loopt. Aan deze kant hebben de woningen een veranda, een luifel met een terras eronder, en verbinden we binnen en buiten met elkaar. Je zit hier privé, maar neemt toch deel aan openbare groen en het sociale leven aan deze kant. Die voorzijde is een veilige en gezellige plek, hier komen geen auto’s.”

image alt

Bezoek komt altijd achterom

Voor de auto’s is parkeerruimte in de parkeerhoven aan de achtertuinzijde van de woningen, waar zich ook de hoofdentree van de woningen bevindt. “Alle woningen hebben aan deze kant een fijne tuin, met een mooi vormgegeven pergola en berging. In het achterhoofd speelt daarbij een beetje dat ‘alle bezoekers toch achterom komen’. Het zorgt voor een gastvrije en informele uitstraling”, aldus Van Egmond.

Architectuur voor gevarieerd publiek

Van Egmond benadrukt tot slot dat Noorderduin een woonwijk is met woningen voor allerlei soorten doelgroepen, van starters tot echtparen met een hond en van singles tot grote gezinnen. “Vooraf is marktconsultatie gedaan, waarbij is gevraagd naar de voorkeuren en dit heeft geresulteerd in veel verschillende woningplattegronden. Deze verschillen met name in de diepte van de woningen, maar bijvoorbeeld ook in de ligging van de keuken: de ene woning heeft een tuingerichte woonkeuken, bij de andere is deze juist aan de kant van de veranda. Het mooie is dat je hierdoor een woning echt heel eigen kunt maken. Daarom is er voor iedereen wel een woning die past.”

Over Van Egmond architecten
Van Egmond, architecten is een veelzijdig bureau in Noordwijk, voor architectuur, interieur en stedenbouw. Het familiebedrijf werd in 1974 opgericht door vader Hans van Egmond en valt nu onder creatieve- en zakelijke leiding van broer en zus, Diederik en Britta van Egmond. Samen met hun team van 40 architecten, ontwerpers en bouwkundigen realiseren zij projecten in binnen- en buitenland.