Noorderduin wordt aangesloten op warmtenet HVC: dit zijn de voordelen

6 maart '23

Meer en meer woningen in Nederland gaan stap voor stap van het aardgas af. We nemen letterlijk gas terug. Gelukkig maar! Sterker nog, in 2050 moet iedereen gasloos wonen. Een mooi streven, want de voorraad aardgas slinkt én met die aardbevingen in Groningen zijn we ook wel klaar. Gelukkig zitten er een hoop voordelen aan gasloos wonen. En dan met name aan een warmtenet. Dit is een zeer duurzame vorm van verwarmen! Hier in Noorderduin worden alle woningen aangesloten op het warmtenet van HVC. Benieuwd naar de voordelen?

Aansluiten op het warmtenet

Laten we beginnen met uit te leggen wat een warmtenet precies is. Een warmtenet, ook wel stadsverwarming of blokverwarming, is eigenlijk een heel grote cv-installatie. Ergens in de omgeving van Noorderduin staat een centrale warmtebron, met dezelfde functie als je cv-installatie in huis: die warmt water op. Het warme water wordt via een ondergronds leidingnet gebruikt om de woningen te verwarmen.

In elk huis staat een kleine installatie (warmtewisselaar) die de warmte verdeelt over je verwarming en warm water. Afgekoeld water loopt weer terug naar de centrale bron. Én die warmt het vervolgens weer op. Zo makkelijk is het!

image alt

Voordelen warmtenetaansluiting

Deze manier van verwarmen is stukken duurzamer dan verwarming via aardgas, omdat het warme water afkomstig is uit ondergrondse aardlagen. Er worden dus natuurlijke stoffen gebruikt om warmte op te wekken, in plaats van fossiele brandstoffen. Maar er zijn nog meer voordelen!

  • Een warmtenet zorgt gemiddeld voor 60 procent minder CO2-uitstoot dan cv-ketels op aardgas;
  • Extreem duurzaam: warmte wordt (her)gebruikt uit bio- en afvalcentrales, aardwarmte en andere duurzame bronnen;
  • Door de hoge gasprijzen stukken goedkoper dan een nieuw gascontract;
  • Geen kosten meer voor een cv-ketel of onderhoud;
  • Betrouwbaar en áltijd voldoende warm water;
  • De woning is snel comfortabel warm;
  • Elektrisch koken of op inductie is veiliger en makkelijker schoon te houden
  • De beheerder zorgt voor het onderhoud en je hebt er geen omkijken meer naar;
  • Toekomstbestendig! Nu al klaar voor een toekomst zonder aardgas, wel zo’n fijn idee.

Wanneer start de verkoop van fase 1?

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van fase 1 in het (bijna) altijd zonnige Noorderduin. Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de verkoop van fase 1 in Noorderduin. Naar verwachting start de verkoop eind maart 2023. Wil je van het actuele nieuws op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onder aan deze pagina. Zó ben je als eerste op de hoogte wanneer de verkoop start!

Bekijk de woningen van Noorderduin
Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Zit jij er straks ook warmpjes bij in Noorderduin? Bekijk het woningaanbod