De woningen in fase 1 krijgen energielabel A+++

12 januari '23

Het energielabel voor woningen vertelt jou of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Het is een verplicht document bij de verkoop en oplevering van woningen en appartementen, waarop staat welk label de woning heeft en hoe lang dit geldig is. Ook de nieuwbouwwoningen in Noorderduin fase 1 krijgen een (voorlopig) energielabel: A+++. Wat dit inhoudt lees je in dit artikel.

Verschillende labels

Het energielabel wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik. Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is, waarbij wordt gekeken naar isolatie en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie wordt gebruikt, hoe beter het energielabel. Daarbij is A++++ het beste en G het slechtste label.

image alt

Het energielabel van Noorderduin fase 1

Grondgebonden woningen - zoals in Noorderduin worden ontwikkeld - hebben verplicht een A+++ label of beter. Bij nieuwbouwwoningen wordt een tijdelijk label vastgesteld bij aanvraag van de omgevingsvergunning. Pas bij oplevering van de woning wordt het energielabel definitief vastgesteld. Aanpassingen die je tijdens de bouw laat uitvoeren aan je woning, kunnen namelijk invloed hebben op het energielabel. Zo kan de keuze voor een optionele uitbouw of bijvoorbeeld een airco voor een lager energielabel zorgen. Dat kan dan weer gecompenseerd worden door bijvoorbeeld het plaatsen van extra zonnepanelen.

image alt

Energielabel versus energieverbruik

Nu zijn niet alleen de woning en haar kenmerken van invloed op jouw energieverbruik. Het telt voor de hoogte van je energierekening ook zeker mee hoe zuinig en/of bewust je zélf omgaat met warm water, de verwarming en apparaten. Ook voor huishoudelijke apparaten geldt er een energielabel. Hierin loopt de schaal van A t/m G, waarbij label A het hoogste is. Voor het energielabel woningen telt het huishoudelijk energieverbruik niet mee.

Mogelijkheden extra financiering

Energiezuinig wonen is een belangrijk punt op de klimaatagenda. Daardoor wordt energiezuinig wonen aangemoedigd. Dat heeft in veel gevallen een positieve invloed op jouw hypotheek. Door een gemiddeld lagere energierekening dan bij een bestaande woning, is het vanaf energielabel A++ namelijk mogelijk om meer te lenen. Zo stimuleert de overheid ook een aankoop van een nul-op-de-meter woning met een energielabel A+++ zoals bij Noorderduin fase 1 dus het geval is. Hier kun je bijvoorbeeld tot wel € 25.000 meer lenen bij een hypotheekaanvraag. Vraag hiernaar bij je hypotheekverstrekker.

Vragen? Neem contact op
Meer over duurzaamheid? Bekijk alle aspecten